Maďarsko: Opozícia ostro kritizovala komando za blamáž s hračkárskou pištoľou

13.09.2012 Celý región

Budapešť 13. septembra (TASR) – Maďarské opozičné strany Maďarská socialistická strana (MSZP) a Politika môže byť iná (LMP) ostro kritizovali Centrum boja proti terorizmu (TEK) za jej stredajší mohutný zásah na chemickej katedre Budapeštianskej technickej univerzity po tom, čo na prednášku prišiel študent oblečený v kimone s hračkárskou zbraňou. LMP dnes vyzvala vládu, aby TEK rozpustila.

Ako citovala tlačová agentúra MTI z vyhlásenia LMP, po tejto udalosti by vláda mala TEK rozpustiť a finančné prostriedky určené na jej fungovanie by mali byť použité na rozvoj polície a na ochranu obetí.

MSZP ironicky zablahoželala protiteroristickému centru za zadržanie "Luka Skywalkera", čo je jedna z hlavných postáv fiktívneho sveta Hviezdnych vojen.

V súvislosti s týmto prípadom TEK vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že každé oznámenie berú veľmi vážne a nemajú možnosť ani čas na zvažovanie v prípadoch, keď môžu byť ohrozené ľudské životy. Šéf TEK János Hajdú pre MTI povedal, že zbraň, ktorú mal študent, bola veľmi podobná skutočnej.

TEK, ktoré vzniklo v roku 2010 a má na starosti aj ochranu maďarského prezidenta a premiéra, označujú niektorí za súkromnú armádu premiéra Viktora Orbána.

Príslušníci TEK v stredu predpoludním obsadili školu do ôsmich minút po oznámení, že je v nej ozbrojený mladík. Podľa niektorých zdrojov bolo do akcie nasadených okolo 100 ozbrojencov. Budovu evakuovali, okolie katedry obsadili ostreľovači a na miesto incidentu prišli aj záchranárske a hasičské autá.

Prvák, meškajúci kvôli nakrúcaniu filmu, vošiel do posluchárne so zhruba 130 študentmi, sadol si, vyložil na stôl zbraň a začal si písať poznámky. Mladíka s pištoľou ozbrojené komando zadržalo. Ako sa však ukázalo, zbraň bola hračkárska. Študent pri akcii nekládol odpor.

Polícia ho najskôr začala stíhať za výtržníctvo, vypočula ho, napokon ho prepustila.
 

Vyberte región